Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday ve arpa alımına, “Çiftçilerimiz ürününe düşük fiyat veren tüccar veya diğer piyasa aktörleri yerine Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satmak istiyor. Ancak hasadın yoğunlaştığı birçok bölgede çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu almakta sorun yaşıyor” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpa hasadına ilişkin basın açıklaması yaparak şunları söyledi:
“Rekoltenin artması olumlu olmakla birlikte serbest piyasada fiyatların düşük seyretmesiyle bazı bölgelerde sanayicilerin ve tüccarların çiftçiden ürünü almak istememesi çiftçilerimizi mağdur ediyor.
“FİYATLAR BÖLGESEL OLARAK BAZI YERLERDE MALİYETİN ALTINDA KALIYOR”
Diğer taraftan geçte olsa gümrük vergi oranlarının hasadın başlamasına sayılı günler kala, mayıs ayı itibarıyla tekrardan yüzde 30’a çıkarılması buğday üretiminin yoğun olduğu birçok bölgede depoların dolmasını engelleyemedi. Bu durum serbest piyasada fiyatların düşük seyretmesine neden oldu.
Serbest piyasadaki fiyatlar bölgesel olarak bazı yerlerde maliyetin altında kalıyor, bazı bölgelerde ise ancak maliyeti karşılıyor.
“ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ TMO’YA SATMAK İSTİYOR”
Müdahale alım fiyatlarının açıklanması ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere yapılan satışlar için ton başına buğdayda bin lira, arpada ise 500 lira ilave hububat üretim primi desteğinin verilmesiyle serbest piyasada fiyatların yükseleceği beklentisi maalesef yerini bulamadı.
Toprak Mahsulleri Ofisi yeni sezonda üreticilerimizden aldığı ürünlere alım fiyatının üzerine her türlü maliyetin ilave edilerek piyasaya satış yapacağını açıklamasına rağmen, depolarda ürünü bulunan sanayiciler ve hububat ticaretiyle uğraşan sektör, piyasadan yeteri kadar ve müdahale alım fiyatı seviyesinde ürün almamıştır.
Çiftçilerimiz ürününü düşük fiyat veren tüccar veya diğer piyasa aktörleri yerine Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satmak istiyor. Ancak hasadın yoğunlaştığı birçok bölgede çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu almakta sorun yaşıyor. Çiftçilerimizin birçoğu borçla üretim yapıyor ve borcunu kapatması gerekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi gerekirse yığma olarak alım yapmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır.
Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün satma imkânı olan çiftçilerimizin hesabına 1 ay sonra değil de 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa piyasada çiftçinin ürününü yok pahasına almak isteyen fırsatçılara engel olunacaktır. Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de geçmiş yıllarda olduğu gibi hububat alımında devreye sokulmalıdır.
“KURDAKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ ZORLUYOR”
Kurdaki artışa bağlı olarak girdi fiyatları sürekli artış göstermektedir. Maliyet artışlarını telafi edebilmek için üreticilerimiz bu sezon hasattan yeteri kadar gelir elde edemezse önümüzdeki sezon hububat üretiminden vazgeçecek üretim düşecektir.”