Son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde Aldo Şirketler Grubu’na bağlı Veldo Makine Ar-Ge A.Ş. tarafından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen ar-ge çalışmaları, biyodizel üretimi olarak algılanmış ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmişti. Tesiste devam eden ar-ge çalışmalarını yerinde görmek isteyen basın mensupları bugün Aldo Grup’un Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde misafir oldu, piroliz işlemini inceledi. Basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Veli Doğan “Biyodizel üretmek ya da Alata arazisinin yapılanmaya açılmasında rol oynamak gibi bir amacımız hiç olmadı. Aldo Grup olarak buna ihtiyacımız da yok.” şeklinde konuştu.
Aldo Grup olarak geçmişten bugüne her projelerinde son derece şeffaf bir yol izlemeyi kendilerine ilke ediklerini ve önceliklerinin hep Mersin olduğunu ifade eden Doğan “Enerji, teknoloji, sanayi, turizm ve daha pek çok sektörde, yaptığımız tüm yatırımlarda Mersin’in ve ülkemizin menfaatlerini daima önceledik. Bugün sizlerin de inceleme fırsatı bulduğu, Alata’daki ar-ge tesislerimiz ülkemizin her yıl milyonlarca dolar kaynağı yurt dışına aktararak temin ettiği pek çok stratejik ürünün tamamen doğal, çevre dostu ve sürdürülebilir şekilde üretilebilmesi için bilimsel ve teknolojik araştırmalar yürütmek maksadıyla kurulmuştur.” dedi.
Ar-Ge tesisini Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde kurmalarının nedenini ise Mersin’in tarımsal ve endüstriyel açıdan gelişmesine katkı sunmak olduğunun altını çizen Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Veli Doğan “Sahip olduğumuz pek çok uygun arazi yerine, bu ar-ge tesislerini Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde kurmamızın yegâne sebebi memleketimizin tarım alanında gelişmesi maksadıyla çalışan bu enstitümüzle iş birliği yaparak buradaki faaliyetlerden kaynaklanan atıkları piroliz yöntemi ile yine tarım alanında çığır açacak ürünlere dönüştüren bu teknolojiyi yerinde test ederek geliştirmektir.” ifadelerine yer verdi.
Tesiste sadece ar-ge çalışmaları yapılacağı için ‘ÇED Gerekli Değildir’ yazısı alındığını hatırlatan Doğan “Buradaki tesisler sizlerin de yerinde tespit ettiği gibi âtıl durumda olan bir hayvan barınağı ve boş bir atık alanı değerlendirilerek kurulmuş ve burada tamamen ar-ge çalışması yapılacağı için ilgili kurumlardan ÇED gerekli değildir kararı alınarak hareket edilmiştir. Basına yanlış aksettirildiği gibi biyodizel üretmek ya da Alata arazisinin yapılanmaya açılmasında rol oynamak gibi bir amacımız hiç olmamıştır. Aldo Grup olarak buna ihtiyacımız da yoktur. Ar-ge çalışmalarımızı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü yanı sıra Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEITAM), Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi bilim kurumlarımızla birlikte yürütüyoruz.” açıklamasında bulundu.
Aldo Şirketler Grubu’na bağlı Veldo Makine Ar-Ge A.Ş tarafından ar-ge çalışmaları sonucu odun sirkesi elde ettiklerinin bilgisini paylaşan Doğan, faydalarını ise şöyle sıraladı; “Bu çalışmalar sonucu elde ettiğimiz Odun Sirkesi’nin bitki korumadan, sulama sularının ph dengesinin sağlanmasına, bitki verimliliğinin yükseltilmesinden anti fungal ve anti bakteriyel kullanımına kadar pek çok faydası bilimsel olarak kanıtlandı ve belgelendirildi. Yine buradaki çalışmalarımız sonucu elde edilen doğal karbonun toprak zenginleştirmeden yüksek teknolojili grafen üretimine kadar sayısız alandaki faydası test edilerek belgelendirildi. Bu ürünlerin havaya, suya, toprağa zarar vermeden, tamamen sürdürülebilir bir şekilde üretilmesini sağlayarak hem Mersin’e hem de ülkemize daha iyi bir geleceğin kapılarını açacak çalışmalar yapıyoruz.
Ar-ge çalışmalarımız sonucu elde edilen ürünler sadece bilimsel olarak onaylanmakla kalmadı. Projemiz Akdeniz HUB’ına kabul edildi. Piroliz yöntemiyle elde ettiğimiz odun sirkesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bitki koruma ürünü olarak değerlendirilmesi konusunda uygunluk alırken, piroliz geri dönüşüm projemiz “Sürdürülebilirlik ve Çevreye Katkı Altın Ödülünü” ve “Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde” ülkemizin en önde gelen firmaları arasında birinciliği aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından verilen İnovaLig 2024 Ödüllerinde ise 2300 proje arasından sıyrılarak kendi kategorisinde finale kalan ilk 5 proje arasında yer almayı başardı.
Çalışmalarımızın faydaları ve başarısı her alanda birer birer kendini kanıtlarken, tüm iyi niyetimizle, şeffaf bir şekilde, ülke menfaatlerini gözeterek yaptığımız bu ar-ge çalışmaları üzerine hak etmediğimizi düşündüğümüz asılsız ithamlarla karşı kaşıya kalmak bizleri son derece üzmüştür. Bu nedenle üzülerek buradaki ar-ge tesislerimizi kendi arazilerimize taşıma kararı aldığımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Bu elbette araştırmaya, geliştirmeye, yüksek teknolojili ve sürdürülebilir ürünler için çalışmaya son vereceğimiz anlamına gelmiyor. Aldo Grup ülkemizin ve dünyamızın daha yaşanılabilir bir geleceğe kavuşması için çalışmalarını var gücü ile sürdürecektir. Hakikati yerinde görmek ve doğruları öğrenmek için gelerek bugün bizlerle olduğunuz için tekrar teşekkür ederiz.”
Ayrıca, odun sirkesini Türkiye’de ilk defa üreten firma Aldo Şirketler Grubu’na bağlı Veldo Makine Ar-Ge A.Ş tarafından üretildi.