reklam
ÇAKIR: ÜRETİME DESTEK TEMEL MOTTOMUZ OLMALI

ÇAKIR: ÜRETİME DESTEK TEMEL MOTTOMUZ OLMALI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 2023 yılı en büyük 500 sanayi firması listesini değerlendiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Üretime destek temel mottomuz olmalı” dedi.

Sanayi üretiminin bir raporu ve envanteri niteliğinde olan İSO 500 listelerinin çok önemli bilgiler verdiğine dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Türkiye’nin sanayi üretiminin, kurumsallaşma becerisinin, ciroları, ihracat kapasiteleri, büyüme, istihdam ve üretim istikrarları gibi konularda nereye gittiğine dair ışığı bu listelerin tuttuğunu söyledi. Ardından Mersin’e ilişkin değerlendirmeler yapan Çakır açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“İSO 500 araştırması sonuçlarına göre; büyüklük sıralamasında temel kriter olarak alınan net üretimden satışlar kriteri bazında ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde 2022 yılında 8’i Mersin Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı, kentimizde faaliyet gösteren toplam 19 firma Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer almıştı. 2023 yılında ise; 8’i Mersin Ticaret ve Sanayi Odamıza, 2’si Tarsus Ticaret ve Sanayi Odamıza ve biri de Silifke Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı toplam 11 Mersin firması listede yer alırken; merkezi şehir dışında olup kentimizde üretim yapanlarla birlikte Mersin toplam 20 firmayla İSO 500 listesinde yer almıştır.

Mersin, sanayide kendisini ispat eden bir kent haline gelmektedir. Söz konusu firmaların Odamıza kayıtlı olanlarının üretimden satışları 2022 yılında 41 milyar lirayken; 2023’te %44’lük artışla yaklaşık 59 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Net üretimden satışlara göre listede yer alan Odamıza kayıtlı 8 firmanın 2022 yılına göre 6 tanesi sırlamadaki yerini yükseltmiştir. Söz konusu firmaların gerçekleştirdiği ihracat ve yarattığı istihdam kriteri baz alındığında listede dört firmamızın sıralamaya girdiğini görmekteyiz. İki firmamızın ihracat sıralamasındaki yerinin 2022 yılına göre yükseldiğini görüyoruz. İstihdamda ise üç firmamızın sıralamadaki yeri yükselirken, bir adet firmamızın ise sırlamadaki yeri aynı kalmıştır.

KOBİ’lerin çoğu İSO listelerine giren sanayiciler kadar kurumsal ve güçlü değil. Eğer KOBİ’lerimize yeterli destek verilirse onlar da bu listelere aday potansiyeldedir. Artan ham madde maliyeti bir sorun. Özellikle, her anlamda üretimi, gıda, tarım ve sanayi arttırmak; üreticiye, ihracatçıya destek olmak zorundayız. OSB’lere destek veren küçük ihtisas sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Sanayi yatırımcısı uygun arsa bulamıyor. Bu konuda tarıma elverişli olmayan, taşlık ve kıraç hazine alanlarının sanayi arazisi olarak imara geçmesi gerekiyor. Bu konuda sadece yerel yönetimler değil, devletin destek olması yapılan imar planlarında bu uygun bölgelerin sanayi parseli olarak işaretlenmesi lazım. Bunlar da genel sorunlarımız. Bu vesileyle, İSO 500 listelerine giren, yerlerini koruyan tüm Mersin firmalarımızı kutluyorum. Merkezleri Mersin olan; Başhan Gıda, Aves Enerji, Çimsa, Memişoğlu Tarım, Arbel Bakliyat, Armada Gıda, Teknopanel, Durum Gıda, Koluman Otomotiv, Yılbor Boru ve Medcem Madencilik firmalarımıza; aynı zamanda merkezi şehir dışında olup kentimizde üretim yapan; Yıldız Entegre, Türkiye Şişe Cam, Kastamonu Entegre, Hayat Kimya, Toros Tarım, Ankutsan Kutu, Yayla Agro, Kalekim ve Europap kağıt firmalarımıza, Mersin sanayisine verdikleri moral ve oluşturdukları rol model için teşekkür ediyorum. Mersin, İSO 500 listesindeki toplam 20 firmasıyla artık kendisini sanayide de ispat eden marka bir kent olarak yoluna devam etmektedir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM