reklam
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, “BAHÇE ALABALIK ÜRETME VE YETİŞTİRME İSTASYONU”NU ZİYARET ETTİ

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, “BAHÇE ALABALIK ÜRETME VE YETİŞTİRME İSTASYONU”NU ZİYARET ETTİ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çamlıyayla İlçesi Kadıncık Vadisi Bahçe (Papazın Bahçesi) mevkiinde bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunu ziyaret etti, incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler aldı, vadi içindeki dereye istasyonda yetiştirilmiş olan kırmızı benekli alabalık bıraktı.
Vali Pehlivan, Kadıncık Vadisi Milli Parkı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde bulunan Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonundaki ziyaret programını takip eden basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamasında; “Mersin İlimize bağlı Çamlıyayla İlçemizde, Kadıncık Vadisi’ndeyiz. Bu vadi içerisinde, doğal kırmızı benekli alabalık yetiştirilen çok önemli bir tesisimiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Alabalık Üretim ve Yetiştirme İstasyonu bulunmaktadır. Bu istasyon, 1974 yılında kurulmuş olmakla birlikte 2006 yılında başlatılan bir proje ile ivme kazandırılmış, 2015 yılında kapasitesi 1 milyonun üzerine çıkartılmış olan, ülkemizdeki bu alanda kurulmuş 3 istasyondan biridir. Bahse konu 3 tesisten biri Trabzon’da, biri Bolu’da, birisi de Mersin İlimizin Çamlıyayla İlçesinde Kadıncık Vadisi’nde bulunan bu istasyonumuzdur. Bu tesiste kırmızı benekli doğal alabalık yetiştirilmektedir. Özellikle 2006 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Doğal Alabalık Yetiştirme ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi ile hem bilimsel araştırmalara hem de kapasite artırımına ağırlık vermek suretiyle bu istasyona ivme katılmıştır. Bu istasyonda, orman içi sulardan derlenen damızlık alabalıklar, balık üretilme sürecine sokulmakta, çoğaltılmakta, belli bir süre istasyonda tutulduktan sonra tekrar doğal yaşama kazandırılmaktadır. Bu bağlamda 2009 yılında Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle de bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde bilimsel çalışmalara daha da ağırlık verilmiştir. 2015 yılında ise istasyonun kapasitesinin daha da arttırılması kararlaştırılmıştır. 12’si yavru, 8’i de damızlık olmak üzere 20 beton havuz tesis edilmiştir. Fiberglas 60 tank kurulmuş ve ayrıca balıkların kuluçka döneminde muhafaza edileceği 12 dolap temin edilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Vali Pehlivan konuşmasının devamında; “Biraz önce tesisimizi gezdik ve bu sistemin ahenkli ve başarılı bir şekilde çalıştığını gördük. Orman içlerindeki sulardan derlenen balıkların burada kendi özel tekniğini uygulamak suretiyle üretilmesinin akabinde bugün olduğu gibi yetiştirilen alabalıklar, doğal yaşama kazandırılmaktadır. 2010 yılından bugüne bu istasyonda üretilen ve yetiştirirken toplamda yaklaşık 12,5 milyon alabalık 7 ilde 20 farklı orman içi suya bırakılmıştır. Balıklar alındıkları sulara tekrar bırakılmaktadır. Örneğin, Kadıncık Vadisi’nden alınan damızlık balıklardan üretilen 300 binin üzerinde yavru balık, bu yıl içerisinde tekrar bu sulara bırakılmıştır. Burada yapılan çalışmalar neticesinde istasyonumuzun kapasitesi 2015 yılında 1 milyon 100 bin alabalığa çıkarılmıştır. Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme tesislerimizde yıllık 1 milyon 100 bin balık yaklaşık bir yıl süren üretim ve yetiştirme sürecini tamamladıktan sonra doğal yaşama kavuşturulmaktadır. Burada şunu vurgulamak gerekir ki, malumunuz ülkemiz genelinde orman içi sularımız var. Bu sularımızın özelliklerini, güzelliklerini daim kılmak, orada yaşayan canlıların doğal yaşamlarının devamlılığını sağlamakla mümkündür. Bu bağlamda, burada yetiştirilen kırmızı benekli alabalıkların sulara bırakılmasının rolü büyüktür. Doğal dengenin sağlanması, doğal yaşamın korunması ve sürdürülebilirliği bu sayede sağlanmaktadır. Temel hedef bu doğal döngüyü, bu doğal dengeyi sağlamaktır. Doğaya bırakılan balıkların sularda, derelerde, nehirlerde takibi de yapılmaktadır. İlgili teknik personelimiz boya marka dediğimiz özel bir markalama sistemi uygulamaktadır. Süreç içerisinde çalışmaların neticeleri, doğal yaşama ne kadar uyum sağlayıp sağlayamadıkları ne sürdürülebilirliğin ne ölçüde sağlandığı da Doğa Koruma Milli Parklardan ilgili uzman ekiplerimiz tarafından takip edilmektedir. Bu şekilde işleyen güzel bir sistem kurulmuş durumdadır. Bu istasyon, doğal yaşamın korunması, orman içi sularda balık popülasyonunun muhafaza edilmesi, devamlılığın sağlanması açısından gerçekten önemli bir tesistir. Doğal yaşamın korunması için balıklar sulara bırakılıyor. Av yasağının olduğu belli dönemler var. Vatandaşlarımızın bu dönemlere ve bu kısıtlamalara riayet etmeleri doğal yaşamın sürdürülebilirliği ve korunması açısından önem arz etmektedir. Kırmızı benekli alabalık üretme, yetiştirme ve doğal ortama, orman içi sulara bırakma sürecinde bütün arkadaşlarımıza, ekiplerimize ve bu sürece katkı sunan başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.” dedi.
Vali Pehlivan, daha sonra “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması” Projesi kapsamında tesiste üretimi gerçekleştirilen kırmızı benekli alabalıkların temsili olarak doğal habitatlarına bırakılması etkinliğine katıldı, yavru balıkları suyla buluşturdu.
Ziyaretinde Vali Pehlivan’a; Çamlıyayla Kaymakam V. Tayfun Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Fatih Sofu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ömer Arslan, Milli Parklar Şefi Ramazan Dalkıran, Tarsus Milli Parklar Şefi Özlem Kökçü, Ak Parti İlçe Başkanı Durmuş Karataş ile ilçe protokolü eşlik etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM