reklam
CANLI HAYVAN KİLOGRAM FİYATI YÜKSELİYOR, ÖZELLİKLE ARACI KURUMLAR FIRSATÇILIK YAPIYOR

CANLI HAYVAN KİLOGRAM FİYATI YÜKSELİYOR, ÖZELLİKLE ARACI KURUMLAR FIRSATÇILIK YAPIYOR

Şap hastalığı nedeniyle hayvanların iller arası taşıması yasaklandı. Canlı hayvan kilogramı 90 liranın üzerine çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığının SAT-2 serotipi şap hastalığına karşı aldığı önlemler çerçevesinde canlı hayvanların bir ilden başka bir ile taşınması Mart ayında yasaklanmıştı. Adana’da bu iller arasında yer aldı. 25 Nisan tarihine kadar süren yasaklar nedeniyle kente canlı hayvan giriş çıkışının olmaması hem canlı hayvan kilogram fiyatı, hem de et fiyatlarında yükselişe neden oldu.

ARACI KURUMLAR FİYAT YÜKSELTİYOR

Aracı kurumlar nedeniyle yükseltilen hayvan fiyatları nedeniyle son dönemde canlı küçükbaş hayvan fiyatı 90 lira ila 93 lira arasına kadar yükseldi. Kemiksiz küçükbaş hayvan eti kentte 280 liralara kadar çıktı. Kırmızı etin fiyatının semte göre değişiklikler yaşandığı öğrenildi. 270 lira ve üzerinde olan et fiyatlarının değişken olmasının nedeninin kasap dükkanlarının yerlerindeki dükkan kiraları ve benzeri giderlerinin farklı olmasından kaynaklandığı öne sürüldü.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, yaşanan gelişmeleri anlattı. Fiyatları kendilerinin de yüksek bulduğunu belirten Yağmur, özellikle hayvan giriş çıkışlarının hastalık nedeniyle yasaklanmasını aracıların fırsatçılığa çevirerek fiyat yükselttiklerini dile getirdi. Yağmur, fırsatçıların otomobil ve gıdadan sonra canlı hayvan stokuna başladığını, hayvan olmasına rağmen piyasaya çıkarılmadığından et fiyatlarının sürekli arttığını, kasapların fiyatı sabitleyemediğini söyledi. Yağmur, yaptığı açıklamada Ramazan ayında vatandaşın daha ucuza et yemesi için kemiksiz et fiyatını 200 lirada sabitleme kararı aldıklarını ancak besicilerin sürekli zam yapması ve canlı hayvan stoklamalarından dolayı kasapların zor anlar yaşadığını söyledi.

HAYVAN STOKÇULUĞU

Türkiye’de gıda ve otomobilin ardından canlı hayvan stoklaması da başladığını belirten Yağmur, “Biz vatandaş Ramazan’da ucuz et yesin diye bir karar aldık. Ancak bunu erkek hayvan etinde uygulamamız mümkün olmuyor.  Çünkü canlı hayvan satıcıları sürekli zam koyuyor. Ramazan ayı öncesi etin kilosu 275 liraya kadar dayandı demiştik. Besiciler sürekli zam yapıyor. Tamam onların da girdi maliyeti yüksek ancak Türkiye’de hayvan var. Ama canlı hayvan stoku yapıyorlar. Ramazan ayı içerisinde maalesef fiyatlar daha da arttı” diye konuştu.

BİZ FİYATLARI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Yağmur, besiciler ile görüşülmesi ve canlı hayvana her gün zam yapmalarının önüne geçilmesi gerektiğini, aksi takdirde ette fiyat sabitlemenin mümkün olmayacağını dile getirdi. Ancak fiyatların hala artmaya devam ettiğini aktaran Yağmur, “Şuanda canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı 90 lira ile 93 lira arasında değişiyor. Fiyatları aracılar yükseltiyor. Yükselen bu fiyatların bizlerle alakası yok. Biz aksine fiyatları düşürmeye çalışıyoruz. Fakat bizim dışımızda gelişen durumlar nedeniyle bu mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR YÜKSEK

Fiyatları yüksek bulduğunu hatırlatan Yağmur,  “Fiyatlar gerçekten yüksek. Canlı hayvan kilogram fiyatının 90 TL’nin üzerinde olmaması gerekirdi. Bence bu fiyatlar en fazla 65-70 TL arasında olmalıydı.  Bunun böyle olması gerekirken durum ortada. Aracı kurumlara bir çözüm bulunması gerekli. Gerekli denetimler yapılmalı. Kasaplardan satılan kemiksiz et fiyatı 270-280 lira arasında değişiyor. Kemikli et ise 230 TL. Yani fiyatlar aşırı yüksek. Böyle olmaması gerekiyor. Bizim esnafımızda bu durumda mağduriyet yaşıyor. İnsanlar fiyat fazla olunca daha az et alıyor kasaplarımızdan” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM