reklam
PROF. DR. YAĞCI: AKDENİZ İLÇESİ YAŞAM KALİTESİ AÇISINDAN EN ZAYIF İLÇELERDEN BİRİ

PROF. DR. YAĞCI: AKDENİZ İLÇESİ YAŞAM KALİTESİ AÇISINDAN EN ZAYIF İLÇELERDEN BİRİ

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı, Güney Gazetesi’nde kaleme aldığı yazısında Akdeniz ilçesindeki izlenimlerini yazdı. ‘Akdeniz İlçemizin Görünümü’ başlığıyla yayımlanan köşe yazısında Prof. Dr. Yağcı Akdeniz’in geniş ticaret hacmine değindi, eski mahallelerinde kentsel dönüşümün zaruri olduğunun altını çizdi.

Akdeniz’de yapılan festivaller, etkinlikler gibi hizmetlerin ilçenin yine de sosyal olanaklar açısından ilerleyişine fayda sağlamadığını gözlemleyen Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı’nın kaleme aldığı köşe yazısının bir kısmı şöyle;

“Büyük bir dezavantajlı nüfusa sahip Akdeniz ilçesinde belediyenin sunduğu bir takım hizmetler (festivaller, şenlikler, kurslar, eğitimler, vd.) olmaktadır. Ancak sadece kentin değil tüm Mersin ilinin ekonomisinin merkezi olmasına karşın Akdeniz kültürel anlamda, yaşam kalitesi ve sosyal olanaklar açısından en zayıf ilçelerinden biridir. Örneğin önceleri çok sayıda sinema salonunun bulunduğu Akdeniz’de şimdi bir sinema salonu bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle sosyoekonomik gelişmişliğin ekonomik bölümü olumlu iken, sosyal bölümü ise olumsuz düzeydedir.

Akdeniz ilçesinde okul, sağlık-spor-kültür-sosyal tesislerin sayısı ve yeşil alanlar yapılan çabalara karşın hala yetersizdir. Sosyal gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesi için bu konularda yatırımların hızlanarak arttırılması gereklidir. Akdeniz ilçemiz ile ilgili diğer önemli bir sorun ise depremsellik açısından kentin en riskli (yüksek sıvılaşma riski ve eskimiş yapı stoku) ilçesi olmasıdır. Akdeniz Belediyesinin başlatmış olduğu kentsel dönüşüm girişimleri hız kazanmalıdır. Hem gecekondulaşmanın olduğu mahallelerin (Özgürlük, Siteler, Çay, Çilek, vd.), hem de eski ve güvensiz yapıların bulunduğu mahallelerin (Kültür, Bahçe, Hamidiye, Camişerif, Turgutreis, Kiremithane, vd.) hızla çağdaş yerleşim yerleri haline getirilmeleri daha fazla gecikmeden gerçekleştirilmelidir.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Çamlıbel’e taşınacak olmasının o bölgenin sosyal ve ekonomik anlamda canlanmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak, çözümü zor yapısal sorunların bulunduğu Akdeniz ilçemizde kentin ekonomisine katkısının hakkını ve karşılığını verecek bir sosyal ve çevresel iyileştirme yapılması gerekmektedir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM