Gülnar’ da doğal olarak yetişen ve endemik olarak tanımlanan pek çok otsu ve odunsu bitki bulunuyor. Bunlardan birisi de Gülnar Çayı. Gülnar ilçesinin yüksek dağ kesimlerinde yetişen Gülnar çayının patent almasını sağlayan isimlerden birisi de kendisi de Gülnarlı olan Mersin İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Burgut. Burgut, Gülnar Çayının haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek açtığını eylül ve ekim aylarında da toplandığını ifade etti.
Türkiye patenti de alınmış olan Gülnar Çayı, her derde deva…
Yapılan araştırmalara göre Mersin’de sadece Gülnar ilçesinde yetişen bu bitki; yaklaşık yarım metre boyunda çalı formunda güzel kokulu bir tür olarak literatürdeki yerini alıyor. Patentleşmesi noktasında büyük çaba sarf eden Mersin İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Burgut, gelen her misafirine de Gülnar Çayı ikram ediyor.
Burgut “Gülnar ilçemizde yetişen ve Latince ismi Gülnar Çayı (sideritis brevidens) olan çayımız şifa deposu. Gülnar Çayı adını Mersin’in Gülnar ilçesinden alıyor. Çok yıllık bir bitki olan bu türün sadece Gülnar’da kaydı var. Bu bitki, yüksekliği 900 metre kadar olan dağlık bölgelerde yetişiyor. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek açıyor. Kalkerli kayaçların bulunduğu yerler, çalılıklar gibi yerlerde yaşıyorlar. Ben de bir Gülnarlı olarak memleketimde yetişen her ürünün tüm ülkemizce tanınması noktasında üzerime düşeni yaptım ve Gülnar Çayımız artık patentli bir çay. Gelen misafirlerimize bu çayımızdan ikram ederek tanınırlığını artırıyoruz. Yolu Gülnar’a düşen her vatandaşımızın muhakkak Gülnar Çayımızı tatmasını öneriyorum.” şeklinde konuştu.
GÜLNAR ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?